I Norge fins det mellom 100 000 og 200 000 gatesandfang. De representerer en investering i størrelsesorden 10 000 millioner kr. Sandfang anlegges normalt ikke for å rense overvann, men først og fremst for å hindre tilstopping av de avløpsledningene som får tilført overvann fra gater og veier. Tilstopping kan også føre til redusert hydraulisk kapasitet i ledningsnettet som igjen kan føre til vannskader. Et sandfang bør ideelt tømmes når ca. 50 % av lagringsvolumet er oppfylt.
Det er behov for å finne enkle driftsikre løsninger som kan gi en enda bedre renseeffekt i sandfangene, og dette var tema for et nylig fagtreff i Norsk vannforening. Foredragene derfra kan du laste ned fra nettsidene til Norsk vannforening.
Fylkesmannen i Oslo og Akershus har pålagt kommunen å foreta en registrering av kommunens sandfangkummer, utarbeide rutiner og frekvens på tømming basert på risikovurderinger og igangsette regelmessig tømming av disse. Disse tiltakene måtte være gjennomført innen 15. juni 2018, med hjemmel i Forurensningsloven § 7 fjerde ledd (plikt til å unngå forurensning) og § 24 første ledd (drift og vedlikehold av avløpsanlegg).
Senioringeniør Simon Haraldsen fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus viste på Fagtreffmøtet at kommunene i hans fylke var godt i gang med å etterkomme kravene.
Sandfang anlegges normalt ikke for å rense overvann, men først og fremst for å hindre tilstopping av de avløpsledningene som får tilført overvann fra gater og veier.