Wermskog svarer med et kontraspørsmål:
– Hva er egentlig en drikkevannslekkasje? Det kan være brudd på en drikkevannsledning, men med de registreringssystemene vi har i dag, kan det like gjerne være en vannfontene, en trafikktunell som vaskes, en bygning som trykkspyles, en idrettsplass som vannes eller et offentlig toalett. Vi skiller ikke mellom disse elementene i dag.
– I dag opererer vi med et «lekkasjetall» på 30% for det kommunale drikkevannsnettet i byen, men etter våre beregninger er minst en tredel av dette forbruk som ikke skyldes tradisjonelle lekkasjer fra dårlige vannrør. Så du kan gjerne si at Oslo allerede er nede i 20 % lekkasje. Dette bygger på våre egne beregninger, men nå skal vi få dette bekreftet med nøyaktigere målinger. Det pågår kontinuerlig godt arbeid med å finne og tette vannlekkasjer. I tillegg pågår en omfattende plan for å kunne lokalisere de mindre vannlekkasjene som er vanskelige å finne med tradisjonelle metoder. Når målingene er ferdige, tror vi at vi kan slå fast at Oslo allerede er ganske flinke til å finne og tette lekkasjer fra det kommunale vann-nettet. Denne typen «falske lekkasjetall» vil jeg tro gjelder ikke bare for Oslo, men også for andre store byer i landet. Men dette gjelder altså det kommunale nettet. Oslo har også omfattende årlige planer for utskiftning av gamle ledninger som utgjør ca 1-1,2 % av det totale ledningsnettet. Dette er også er viktig bidrag for å redusere lekkasjemengden.
Hva så med de private ledningene?
– Vi vet at minst halvparten av vannledningene i byen er private, oftest stikkledninger av ulikt slag. Her er lekkasjemulighetene store, men de måles ikke av kommunen. Oslo VAV har vært med på å utvikle en helt ny robot som graver fra kjellere rett ut til de kommunale ledningene – horisontalgraving uten å grave opp veier og fortau…»no dig» kan vi kalle det. De første prototypene er testet og vi har tro på at dette verktøyet blir industrialisert/satt i produksjon allerede om et års tid. Det vil kunne sikre høyere kvalitet på tilkoplingsarbeidet…og dermed lavere lekkasjetall for det private ledningsnettet.
Så i Oslo VAV’s målsetting opererer dere med tall dere allerede oppnår i dag?
– Det vet vi jo ikke før i er ferdige med å måle, men å få ned de faktiske rørlekkasjene er jo alltid et overordnet mål uansett, så det jobber vi kontinuerlig med.